Titel: Trollformler fr. Stigsjö sn.

Meddelare: Torpare J.P Nordlander  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Visåsen

Följande "trollböner" har jag fått skriva upp efter en gubbe hemma i Stigsjö, sedan jag först fyllt honom. Namnet vill jag ej uppgiva, ty personen lever än.

För kreatur som är "mjölkstulet."
Man läser i ägg, aska och mjöl tre gånger och spottar tre gånger för var läsning:
"Jungfru Maria gick på grönan äng och plockade blommor. Då kom vår herre Kristus. Då sade han: "Vad gör du, Maria?" "Jag plockar blommor åt min boskap, som är modstulen för all den gröda jorden bär." "Gack hem och giv din boskap i namn faderns, sonens O d.h.a. namn."

Samt
"Jungfru Maria gick sig i buret in och sade: "Stig upp min välsignade son och bota min ko!" Då sade han: "Vad våld henne?" Hon är sjuk allt ifrån huvudet ned till fotabjället." "Giv henne ägg och eldsmjöl. Upp skall hon stå, bot skall hon få, bort skall hon gånga, men hem skall hon komma, och hennes mjölk skall rinna som tindrande stjärnor på himmelen - i namn f.s.o den h.a. namn.